Van Groot naar Klein

15 maart 2016 | Jean-Paul Toonen

We hebben lang gedacht dat al het goede wat onze stad kan overkomen, van bovenaf komt. Bijvoorbeeld door een verbluffend goed bestuurder, een nieuw bedrijf of een grote pot met geld. Maar langzaam beseffen we, dat een betere leefbaarheid vooral ontstaat bij de burgers zelf.

Schermafbeelding 2016-03-14 om 12.47.47.png ©2015ExpoMilano

Vorig jaar opende Milaan de Wereld-Tentoonstelling 2015. Dat is zo’n expositie waar landen zichzelf kunnen profileren op technisch, cultureel en economisch vlak. Brussel hield daar in 1958 het Atomium aan over en Parijs al lang daarvoor, in 1889 de Eiffeltoren. Maar hebben we wel behoefte aan spectaculaire Exposities en gebouwen, in een tijd waarin de maatschappelijke samenhang onder druk staat?

ClaireCottrell2012.png ©2012ClaireCottrell

Het hele idee van een Expo ontstond zo’n 150 jaar geleden bij een zeer positieve tijdsgeest, toen steden hun succes graag wilden etaleren. Ook kreeg het fenomeen steeds meer de signatuur van het land mee, inclusief de toenmalige koloniën. Tegenwoordig verwacht men van de wereldtentoonstelling zelfs de weerslag van de mensheid als geheel. In Milaan heeft men het thema dus heel groot gemaakt: ‘Feeding the planet, energy for life’.

Na Milaan ligt in 2020 de expo-bal op het speelveld van Dubai, dat daartoe zes miljard Euro heeft gereserveerd. En voor weer vijf jaar later wil Rotterdam graag de titel. Daar zijn de kantelaars Jan Rotmans en Erik van Egeraat al aangesteld als curatoren. Of onze regering echt zes miljard voor Rotterdam zal reserveren, is onzeker. Evenmin weten we of zo’n ambitieus plan leidt tot inspirerende stadsverbetering.

TakenByStorm2015.jpg ©2015TakenByStorm

Voor Maastricht was de aanloop naar 2018 Culturele Hoofdstad al een hele toer, ofschoon de begroting voor die ambitie ‘beperkt’ bleef tot 80 miljoen Euro. Het heeft niet zo mogen zijn. En waarschijnlijk gaat het in essentie ook niet om geld. En evenmin dat er een bestuur en wat curatoren alle verantwoordelijkheid nemen voor de vernieuwende initiatieven. Initiatief kan veel beter vanuit de gemeenschap komen.

harryprenger2013.jpg ©2013Via2018

We zijn in Maastricht vooral aangewezen op de vindingrijkheid en bereidheid tot samenwerking van burgers zelf. En de bestuurders zouden kunnen faciliteren waar dat nodig is. Zulke particuliere initiatieven leiden nu al tot allerlei muziekfestivals, tentoonstellingen, stadsverbeteringen en vernieuwende projecten. Daar mag Maastricht best trots op zijn. En nog meer ideeën en extra daadkracht zijn bijzonder welkom. Stadsgoud wil dan graag helpen waar dat kan.


blog overzicht
Gesprek laden