Stadsgoud 2017 gaat voor Natuur

06 december 2016 | Jean-Paul Toonen

Het thema voor de editie Stadsgoud 2017 wordt "Natuur". Dat is een thema dat op verschillende manieren kan worden uitgelegd. En misschien schuilt daarin wel de leukste uitdaging, om met jouw idee mee te doen aan Stadsgoud.

1D27178A-C80C-440A-9742-678D5AA683DA.JPG ©2016T36Media

Maastricht kent een bont verleden, als bestemming voor pelgrims, als vestingstad, als ceramische industriestad... maar Maastricht heeft door al die eeuwen heen een agrarische omgeving gekend. En dat landschap is tot op de vierkante meter nauwkeurig vormgegeven. Waar verbouwen we onze groenten, en waar lopen dan de schapen? Op welke hellingen planten we bomen en wat doen we met het overstromingsgebied van Maas en Jeker? Over alles werd nagedacht en het resultaat is prachtig.

IMG_7391.jpg ©2016T36Media

Inmiddels zijn er heel wat meer ingrepen van de mens geweest, in de Maastrichtse leefomgeving. Behalve de uitgebreide kazematten en grottenstelsels rond de stad, is er ook de enorme groeve van de ENCI. En in de stad zelf is behoorlijk veel gebouwd, uitgebreid en weer ingebreid. Er ligt een nieuwe A2 tunnel onder de grond, zodat we er bovengronds weer wat groene ruimte bij krijgen. De stad is aldoor in beweging, en de natuur beweegt aldoor met ons mee. 

IMG_0309 (1).jpg ©2016T36Media

De natuur is overal om ons heen, tot in de haarvaten van elke wijk en straat. De meest vergeten plekken herbergen soms de grootste bijzonderheden. En het zou natuurlijk heel bijzonder zijn, als we elkaar - en vooral onze kinderen - weten te verwonderen daarmee. Het komt dit jaar aan op creativiteit. En op de haalbaarheid van een verrassend plan, zodat we allemaal kunnen delen in jouw idee. De voorwaarden en spelregels zullen spoedig worden gepubliceerd. En de bijdrage van Stadsgoud aan de uitvoering van jouw idee, kan oplopen tot wel €  50.000,-. 

FullSizeRender 2.jpg ©onbekend

Stadsgoud is bedoeld om mensen gelukkiger te maken. En leert ons ook dat we zelf veel meer invloed hebben op onze kwaliteit van leven, dan we denken. Laten we elkaar inspireren met nieuwe inzichten en luisteren naar aardige, spitsvondige of wilde ideeën. Dat geeft de natuur misschien een betere en gezondere plek in ons leven. 


blog overzicht
Gesprek laden