Spectaculair uitvliegen

28 januari 2016 | Jean-Paul Toonen

Wat een prachtige kunst om je ontwerp gebouwd van stokjes, papier of stof aan een draad zo lang mogelijk in de wind te laten vliegen. Vliegeren kan erg spannend zijn en creatief bovendien.

 DanielKeulemans2013.jpg ©2013danielkeulemans

In sommige steden worden ze georganiseerd: vliegerfestivals. Het is op een mooie lentedag - liefst met een beetje wind - ultiem vermaak voor alle leeftijden. Want bij dit buitenfeest komt creativiteit en handigheid kijken. Maar ook wat techniek en inzicht. En als het niet waait, zul je ook nog moeten rennen om je vlieger de hoogte in te krijgen. 

Ook in Maastricht gaat er dit jaar een vliegerfestival komen. Maastrichtse vrijwilligers hebben een werkgroep van experts opgericht. Daarin zitten hartstochtelijke vlieger-makers, -verzamelaars, -trainers en hun coördinator Esther Janssen. Zij namen deel aan de Stadsgoud editie van 2015 en sleepten een mooie bijdrage in de wacht. En dus is het grote vlieger-event nu in volle voorbereiding.

StephenVersteegh2013.jpg ©2013StephenVersteegh

Er komen infosessies op gang voor groepsdeelnemers uit allerlei maatschappelijke organisaties. Tijdens zo'n sessie komt de vlieger-geschiedenis en -cultuur aan de orde en worden er vijf modellen van slimme vliegers gemaakt. Na die sessie gaat het eigenlijke ontwerp- en maakproces van start. Op de foto's hier onder zie je Jens Hardy die een piratenschip klaar maakt voor de eerste vlucht. En op de andere foto demonstreert Ton Oostveen de essentie van een vlieger-constructie. En dat alles in het pand van Stichting Het Werkhuis Maastricht Noordoost, aan de President Rooseveltlaan in Maastricht.

Schermafbeelding 2016-01-29 om 01.02.26.png ©2015EstherJanssen

De werkgroep is de verschillende vlieger-terreinen aan het verkennen. Misschien wordt het het vlakke dek van de nieuwe A2-Tunnel, of boven op de St. Pietersberg. Er zijn allerlei plaatsen waar je in Maastricht prima kunt vliegeren. Maar er is nog geen keuze gemaakt. Wel wordt de datum van 22 mei waarschijnlijk de Maastrichtse vlieger-dag. Wind of geen wind. Wil je meedoen, dan moet je je melden bij Esther Janssen: estherjanssen@home.nl

Schermafbeelding 2016-01-28 om 19.24.32.png ©2015EstherJanssen

blog overzicht
Gesprek laden