Sociaal Tuinieren

14 december 2015 | Jean-Paul Toonen

In allerlei steden wint het zelf-tuinieren terrein. En het motief is lang niet altijd ingegeven door de behoefte aan verse, smaakvolle groenten en kruiden.

randwyck.jpeg ©2015CashewStadstuinieren

Tegen minimale kosten liggen bij de supermarkten verse groenten te koop. Voor gezonde voeding hoef je geen aanbiedingen af te wachten. Maar toch zijn er steeds meer mensen die zelf graag kruiden en groenten verbouwen. Deze vorm van zelfvoorziening heeft namelijk diverse mooie effecten.

Schermafbeelding 2015-12-14 om 16.14.09.png ©2013DeTuinfabriek

Kunstenares Ester van de Wiel startte in Utrecht op het dak van Hoog Catharijne een subtiele stadstuin, waar afval uit de naburige lunchrooms verwerkt werd tot compost. De Tuinfabriek is esthetisch vormgegeven en heel instructief voor kinderen. Enkele buurtbewoners en scholen hebben het project - dat maar voor een korte periode bedoeld was - blijvend bestaansrecht gegeven (zie hierboven). 

In Antwerpen ligt een sociaal moeilijke wijk – Luchtbal – waar de meerderheid van de bewoners van vreemde herkomst is. Een vijfde deel is werkloos en de eenzaamheid is er groot door barrières in taal en leeftijd. Er was veel gazon voorzien in de wijk, dat men tegenwoordig “kijkgras” noemt. Nu is de Gemeente Antwerpen op delen van die gazons begonnen met de aanleg van een lint van groentetuinen: Le Collier Jardin. Dat is nu zo succesvol (zie hier onder) dat er serres zijn gebouwd en er maar liefst zeven scholen betrokken zijn bij het totale project.

tuin antwerp.jpg ©2015agentschapbinnenlandsbestuur

En ook in Maastricht gaat het dezelfde kant uit. Tal van stadslandbouw-projecten zijn ontwikkeld in heel wat uithoeken van de stad. Een recente ‘mobiele stadstuin’ is tot stand gekomen op een ongebruikt bouwperceel van Woningstichting St. Servatius. Het ligt in de wijk Wyckerpoort Noord en heeft de naam 50|50 B-Green. Aan die naam kun je zien dat de coördinatie bij het naburige Leger des Heils is ondergebracht. Omdat de plaatselijke bodem waarschijnlijk is vervuild, is er gekozen voor veilige teelt in houten bakken.

IMG_9884.jpg ©T36Media

De aanleg van 50|50 B-Green werd door diverse Maastrichtse stichtingen gefinancierd. Het plaatselijke CNME bood veel kennis en kunde. Na het eerste jaar blijkt het initiatief warm ontvangen in de wijk en omliggende buurten. De lagere school van Wyckerpoort neemt actief deel aan het project. Het vormt een werkzaam middel bij de onderlinge ontmoetingen en ook de sociale gaarkeuken van het Leger des Heils heeft nu meer toestroom. Het concept heeft de ambitie om zich te ontwikkelen tot “de Groente Loper” als een lint van groentetuinen op het dak van de nieuwe A2 tunnel.

Zulke projecten zijn een zomers alternatief voor het optuigen van kostbare buurtcentra. Voor buurtbewoners wordt het meer vanzelfsprekend dat je mekaar helpt met het planten, bevloeien en onderhouden van de teeltgewassen. Maar vooral het ontmoeten is belangrijk. Terwijl kinderen spelenderwijs leren hoe gezonde voeding ontstaat.


blog overzicht
Gesprek laden