Schilderen op grootstedelijke schaal.

27 september 2015 | Jean-Paul Toonen

Kunstenaarsduo Christo pakte 25 jaar geleden nog hele bruggen en gebouwen in met textiel. Maar een kunstenaar kan natuurlijk ook gewoon schilderen: op voetbalveld formaat.

Schermafbeelding 2015-09-27 om 13.23.10.png ©2014ProtestantseKerk

Het kan niemand in Maastricht ontgaan zijn, de Anamorforse op het Vrijthof. Kunstenaar Manny Dassen schilderde een reusachtige sleutel, die gezien vanaf de St-Jans toren daadwerkelijk in drie dimensies lijkt te bestaan. Van zulke trompe l'oeil schilderingen zijn wereldwijd vele vormen bekend en de Maastrichtse sleutel is een bijzonder artistieke variant.

Tambo_art_Yamagata.jpg ©2015HelloAnnyong

Anamorfoses vormen ook een jaarlijkse traditie op het “rice art festival” in Aomori, Noordelijk Honshu in Japan. Ongelooflijk grote en fraaie tekeningen in vier verschillende kleuren rijstplanten. Dat trekt jaarlijks grote drommen bezoekers natuurlijk.

05.jpg ©2015SusanYang

Het festival in Japan is geïnspireerd op het werk van kunstenaar Stan Herd. Die maakte onlangs weer een bijzondere variant in Minneapolis. Daar legde hij een levende replica aan van het schilderij ‘Olive Trees with yellow sky and sun’ door Vincent van Gogh. Op een terrein zo groot als een klein voetbalveld kwam het schilderij tot stand als een levend organisme.

mia.jpg ©2015MIA

Herd kreeg de opdracht van het Minneapolis Institute of Arts dat haar 100 jarig bestaan viert. Het perceel is gelegen bij een luchthaven, waardoor het aantal toeschouwers vanuit de hoogte natuurlijk groeit. Maar in een tijd waarin steeds meer gezinnen over een drone beschikken, kun je op vrijwel elke plek zo’n levend schilderij laten aanleggen. 

Het zou natuurlijk geweldig zijn als de ENCI groeve – na de herinrichting – een open lucht museum werd met levensgrote afbeeldingen van Mosasaurussen, een vliegende Archaeopteryx en een grazende Turiasaurus. Of moeten we eerder denken aan een levensgrote D'Artagnan op de flanken van het Fort St. Pieter? Maastricht heeft een rijke historie, maar gelukkig ook een prachtige toekomst. 


blog overzicht
Gesprek laden