Samen Slimmer

04 januari 2016 | Jean-Paul Toonen

Door online krachten te bundelen kan onze gezondheid behoorlijk worden verbeterd. En tegelijkertijd helpen we de geneeskunde in het geheel. Kan dat ook met de gezondheid van onze buurt?

Wetenschap en gaming groeien naar elkaar toe. Want wat wetenschappers vele uren kost om uit te zoeken, kan het publiek soms of veel hogere snelheid. Zo zijn er online games ontwikkeld waarin data  van een kankeronderzoek zijn verwerkt. Door het publiek dit spel te laten spelen, ontstaan razendsnelle nauwkeurige onderzoeksresultaten over kankercellen. Met dat principe is er natuurlijk meer mogelijk.

Een mooi voorbeeld van crowdsourcing is de app Oddspot. Deze telefoon-app rekent af met de onzekerheid over elk verdacht plekje op je huid. Door zo snel mogelijk te achterhalen of een sproet zich ontwikkelt tot een huidkanker. In een reeks van 35 vragen en via het maken van een foto, krijg je een behoorlijk betrouwbaar antwoord en advies. Bovendien draag je met jouw foto en antwoorden ongemerkt bij aan de groeiende databank voor de wetenschap.

Schermafbeelding 2016-01-04 om 14.57.31.png ©2014SmartCitizen

Dit kan ook rond de kwaliteit van onze wijk en samenleving. Door het in kaart brengen van luchtkwaliteit, lawaai en vochtigheid door crowdsourcing. Middels de aanschaf van een meetapparaat kun je je aansluiten bij het mondiale netwerk van vrijwilligers die de data rond ons leefklimaat monitoren.

Door dit apparaatje buiten aan je balkon of raamkozijn te bevestigen, stuurt het automatisch de data naar de computers van Smartcitizen.me. In Europa hangen er nog maar zo’n 450 stuks, maar dat aantal groeit gestaag. Zonder dat de overheid zelf miljoenen moet investeren in het verzamelen van deze gegevens, kunnen vrijwilligers dat makkelijk en veel accurater zelf. Bovendien is de onafhankelijkheid en betrouwbaarheid gegarandeerd. Frauderen met de gegevens is immers ondoenlijk.

Afbeelding 9.jpg ©2014T36Media

Zo’n monitoring via crowdsourcing gebeurt ook op het gebied van buurtcriminaliteit, weersverwachting en verkeersveiligheid. En de interessante vraag is, wat je er nog meer mee zou kunnen bedenken. Kunnen we onze buurttuin ook delen via een app, zoals Farmville? Kunnen we de zieken in de buurt helpen? Maar ook Carpooling en het uitlenen van spullen kan op deze manier.


blog overzicht
Gesprek laden