Lewis Hine unknown location 1909.jpg Lewis Hine ┬ę 1909

Samen Luisteren

26 januari 2015 | Redactie

Een behoorlijk deel van ons leven besteden we aan werk. En de sfeer waarin we werken is niet voor iedereen inspirerend. Vooral de mensen met repeterend handwerk zoeken afleiding bij de DJ's van Radio 3. Of werken met een headset en hun persoonlijke muziek.

Deze foto van een sigaren fabriek (door Lewis Hine uit 1909) laat zien hoe de verstrooiing tijdens het werk er in die tijd uit zag. In hallen waar mensen vaak geestdodend werk deden, leverde iedereen een beetje loon in om een extra arbeider aan te stellen die kon voorlezen. Bij die voorlezer deed de dagelijkse krant goede diensten, zodat iedereen werd bijgepraat. En nadat die voorgelezen was, kwam er ruimte voor Spaanstalige literatuur. Daardoor waren de arbeiders na een poos behoorlijk belezen. Ofschoon ze misschien nooit een boek hadden aangeraakt.

Tegenwoordig zijn de meeste industriehallen te lawaaierig voor deze fraaie vorm van afleiding. En waar het wel mogelijk zou zijn, heeft alledaagse radio de verstrooiing overgenomen. Toch zouden we gehoorbeschermers ook met headsets kunnen uitrusten. Zodat je toch collectief kunt genieten van luisterboeken. Zodat je later in de pauze samen nog eens kunt bespreken wat je zojuist hebt gehoord. Dat maakt repeterend werk toch veel interessanter en leuker?


blog overzicht
Gesprek laden