Samen de stad besturen

29 februari 2016 | Jean-Paul Toonen

In Maastricht heeft men zojuist het Burgerpanel opgericht. Negen burgers die kritische noten vertalen in aanbevelingen voor het stadsbestuur. In sommige steden organiseert men dat nog wat radicaler.

studiodumbar.jpg ©2014AronNijsFotografie

Het burgerpanel in Maastricht is niet helemaal nieuw. Je vindt het in meer Nederlandse steden. In plaats van negen personen kunnen hierbij ook tientallen of honderden burgers zijn aangesloten. Samen kijken zij naar de uitvoering van bestuurlijke taken en denken mee over verbeteringen.

tonvandenbergh.png ©2014tonvandenbergh

Het opvallendste onderwerp van dit moment is de zorg. Omdat die verantwoordelijkheid nog maar pas is overgeheveld van het Rijk naar de Gemeenten. Ook Maastricht - net als andere Nederlandse gemeenten - loopt daarbij het risico op fouten. Het burgerpanel, zo beschrijft het stadsbestuur, is bedoeld als een soort vangnet voor de allerzwaksten. Bij het burgerpanel kunnen buurtbewoners, maar ook bijvoorbeeld huisartsen en welzijnswerkers misstanden aanmelden. Voorlopig gaat het Maastrichtse burgerpanel voor een periode van drie jaar aan de slag.

reuters.jpg ©2009Reuters

In sommige steden in de wereld gaat het er heel wat radicaler aan toe. Door corruptie kan de democratie afglijden in een onderstroom van economische machten. Zoals in de Venezolaanse stad Torres. Daar kwam door het groeiende ongenoegen Julio Chávez aan de macht. En hij betrok alle burgers van de stad bij de begroting van 7 miljoen dollar. Iedereen kon opeens deelnemen aan de besluitvorming in vergaderzaaltjes in de stad.

Schermafbeelding 2016-02-29 om 10.29.29.png ©2016WLS-TV

Wereldwijd zijn er zo’n 1.500 gemeenten die hun stadsgenoten betrekken bij het budgetteren. Zoals op de foto hierboven in Chicago. Maar ook in New York, Keulen, Metz en Bonn vind je vormen van Burger-begrotingen. En die steden noemen de voordelen opmerkelijk: het cynisme over publiek bestuur neemt af terwijl de samenhorigheid groeit. Burgers worden actiever en de – soms corrupte – macht van het grote geld neemt af. Die transparantie geeft burgers vertrouwen en het gevoel dat een betere samenleving wél maakbaar is. Misschien heeft Maastricht met haar nieuwe Burgerpanel wel zo'n eerste stap gezet in de richting van een Burger-begroting.


blog overzicht
Gesprek laden