Print een nieuw icoon.

15 juni 2015 | Jean-Paul Toonen

De hoofdstad is ons opnieuw voor. Daar komt de eerste 3D-geprinte brug in metaal. Een gedurfd experiment dat het stadsbestuur ondersteunt.

Schermafbeelding 2015-06-15 om 12.48.04.png ©2015MX3Dbv

Technologisch is het een hoogstandje, een ingewikkelde, barokke brug bouwen met 3D-printers en wel precies passend in de plek waar de brug moet komen te staan. Want al is 3D-printen zo stilaan gemeengoed geworden, buiten het raamwerk van de 3D-printer wordt er zelden geprint. De Amsterdamse brug mag je daarom beslist ‘Printing Outside the Box’ noemen.

Hoe moeten we ons dat voorstellen? Meerdere robots gaan simultaan aan de slag en bouwen geleidelijk de brug op, alsof het een tekening is. Dat principe bestond al voor plastic toepassingen met de 3D-pen, maar kan dus ook worden uitgevoerd in metaal met las-robots.

Dat is geen gemakkelijke uitdaging, want daar zijn ingenieurs bij nodig, programmeurs, robot-specialisten en designers. En als dat lukt, zijn er geen beperkingen meer. Want in 3D-design is elke vorm, elke structuur denkbaar.

Het bijzondere aan dit plan is de samenwerking met de Gemeente Amsterdam. Het stadsbestuur heeft immers de moed gevonden om zo’n experiment aan te gaan. Men wil de openbare ruimte verrijken met een volkomen nieuw, uniek concept. Een doorbraak in 3D-printing die wereldwijde aandacht verdient. En die aandacht natuurlijk ook gaat krijgen. Waar in Amsterdam de brug precies gaat komen, wordt spoedig bekend gemaakt.

Schermafbeelding 2015-06-15 om 13.14.31.png ©2015MX3Dbv

Zo'n 3D icoon zou in Maastricht ook niet misstaan. En dan bedoel ik niet meteen een realistisch standbeeld van André Rieu op het Vrijthof in de verhouding 1 : 2, maar misschien de eerste set kerkklokken in 3D print, of een levensgrote mosasaurus die zijn hoofd uit de Maas opsteekt. Het zou net zo goed een bouwtekening van Aldo Rossi kunnen worden of alle handtekeningen onder het verdrag van 1992. Je kunt het zo gek niet bedenken. Ook Maastricht kan innovatieve creativiteit omarmen, waardoor de stad en haar thema’s tastbaar en intrigerend op de kaart komen.


blog overzicht
Gesprek laden