Levensreddend enthousiasme

19 februari 2016 | Jean-Paul Toonen

Wekelijks vallen er zo’n 300 Nederlanders dood neer. Dat kun je wat betreft het aantal slachtoffers vergelijken met het neerstorten van een Boeing. Elke week opnieuw.

©2014thuisinehboAEDrennen.jpg ©2014thuisinehbo

De oorzaak daarvan is Plotse Hartdood. Het is onbegrijpelijk dat dit verschijnsel zo veel slachtoffers eist terwijl onze samenleving zich daar zo weinig van bewust is. In een klein aantal gevallen worden de mensen die dit overkomt, gered door omstanders. Dat gebeurt dan middels een AED-apparaat, waarmee de hartslag weer kan worden opgewekt. AED’s hangen in diverse Europese steden op allerlei openbare, goed bereikbare plekken gereed voor eerste hulp. Er zijn zelfs AED-drones die meteen na een melding vertrekken en de plek van het slachtoffer weten te bereiken binnen enkele minuten.

Die snelheid is cruciaal voor de overlevingskans. Maar waar zo’n AED-apparaat of de hulp van een ambulance van verder weg moet komen, is hart-reanimatie de enige manier om tijd te winnen. En als je weet hoe reanimatie werkt, kun je op dat moment dus een mensenleven redden. In dit 2 minuten-interview hoor je iemand die zo’n hartstilstand overleefde en ook zijn levensredder.

Maastricht is best vooruitstrevend waar het gaat om training in reanimeren. Dat komt door het team van de Maastrichtse cardioloog Ton Gorgels en zijn vrienden. Met hun enthousiaste stichting Keep the Heartbeat Going geven ze reanimatie-cursussen voor iedereen die er een half uurtje de tijd voor heeft. De kans dat je ooit  deze techniek nodig hebt, is het grootst bij je eigen vrienden en familieleden, de mensen bij wie je het meest vertoeft. Dus weet je meteen voor wie je zo'n training doet.

©2015keepheartbeatgoing.png ©2015keeptheheartbeatgoing

De stichting Keep the Heartbeat Going heeft in het Maastrichtse Wyck een leegstaand winkelpand betrokken. Daar geven vrijwilligers elke zaterdag training in reanimatie aan voorbijgangers. In een positieve en tikje grappige sfeer leer je het grote verschil maken. Met elke nieuwe cursist neemt de kans op meer overlevers toe, waardoor Maastricht een stad wordt waar de hartslag levenslustig blijft kloppen.


blog overzicht
Gesprek laden