Lantaarn met wifi

15 november 2015 | Jean-Paul Toonen

Alle apparaten krijgen op een dag verbinding met het internet. Maar veel eerder dan dat zal de mobiele telefoon een exponentiële behoefte krijgen aan snellere verbindingen.

11467.jpeg ©2015philips

“Als bomen wifi zouden bieden, dan zou iedereen vandaag nog een boom planten. Maar helaas geven ze alleen maar zuurstof.” Een sarcastisch grapje over de idiote behoefte van de mensheid om online te willen zijn, ten koste van alles. En de volgende stap in de verbondenheid met het internet dient zich al aan. In Los Angeles heeft men de eerste honderd Smart-Poles geïnstalleerd. Dat zijn lantaarnpalen die behalve LED-verlichting ook wifi te bieden hebben. Het eerste voordeel is, dat de dienst Gemeentewerken niet regelmatig hoeft te inspecteren of er iets stuk is want elke paal meldt zichzelf, in dat geval.

Schermafbeelding 2015-11-15 om 11.11.29.png ©2015illumnio

Het tweede voordeel is dat zo'n SmartPole led licht geeft, zodat er in energiekosten tot soms wel 70% bespaard kan worden. En tenslotte biedt elke paal een 4G-netwerk, zodat de openbare weg steeds meer op de toekomstige behoefte aan snelle wifi-verbindingen is afgestemd. Deze lichtmasten zijn een product uit de samenwerking van Ericson en ons eigen Nederlandse Philips. Een combinatie die alleen al in Los Angeles een vervolgopdracht opleverde van nog eens 500 masten.

Of we er allemaal ook gelukkiger van worden, is onbekend. Je ziet af en toe voetgangers tegen elkaar aan botsen omdat ze allebei op hun mobiele geconcentreerd zijn, en niet meer op elkaar. Een vrouw staat achter een kinderwagen te appen, terwijl haar kind daar met de rug naar toe zit en niet begrijpt waarom alles stil staat en niemand iets zegt. Zulke taferelen scheppen nog niet meteen vertrouwen in deze ontwikkeling, maar spoedig zal Siri of een andere spraak-technologie alles overnemen en kunnen we altijd in gesprek zijn. Met open ogen en óók onder de lantaarnpalen van Los Angeles. Stappen waarvan je vanalles kunt vinden, maar ze zijn onafwendbaar.


blog overzicht
Gesprek laden