Goeie ideeën delen

04 maart 2016

De Stadsgoud competitie blijkt een prima platform voor het delen van nieuwe ideeën voor de stad. Maar voor mensen die meer ideeën willen zien, is er ook vier keer per jaar een PechaKucha podium.

Schermafbeelding 2016-03-04 om 11.36.29.png ©2016ShaokangLi

PechaKucha is een eenvoudig presentatie format, waarbij je 20 beelden laat zien, die 20 seconden per stuk worden geprojecteerd. Die beelden gaan dus automatisch verder terwijl jij je verhaal presenteert. Dat principe is zo populair, dat er inmiddels in 900 wereldsteden PechaKucha Nights worden georganiseerd. Het format is bedacht door twee architecten in Tokio - Astrid Klein and Mark Dytham - die hun eerste PechaKucha Night organiseerden in februari 2003. Inmiddels trekt het fenomeen volle zalen, omdat zulke bijeenkomsten inspirerend blijken te zijn. En onderwerpen die jou persoonlijk iets minder interesseren, duren maar 6 minuten. Daarna verschijnt er weer een nieuwe spreker.

Schermafbeelding 2016-03-04 om 11.41.51.png ©2016ShaokangLi

Bijzonder aan deze bijeenkomsten is, dat zij wereldwijd worden georganiseerd maar daarna ook wereldwijd worden gedeeld. De voertaal is in principe Engels. Op de website die vanuit de organisatie in Tokio wordt beheerd, staan alle ingezonden verhalen bij elkaar, dat zijn er inmiddels vele duizenden. Met behulp van de zoekbalk kun je je favoriete onderwerpen vinden, zodat je inspiratie kunt opdoen die ooit is gepresenteerd. Van een gedreven illustrator die zijn inspiratie deelt, tot een vertelling over ansichtkaarten als getuige van koloniaal racisme. Maar even goed gaat het over Lichaamstaal of een bijzonder reisverslag.

Schermafbeelding 2016-03-04 om 14.42.09.png ©2015MiekeKirkels

Elke stad in de wereld kan PechaKucha Nights organiseren. En daarna de oogst insturen naar de internationale site. In Maastricht heeft een groep vrijwilligers deze handschoen opgeraapt en wordt al vele jaren - vier keer per jaar - een avond met twaalf sprekers georganiseerd. Bovenstaande presentatie is bijvoorbeeld verteld door Mieke Kirkels, die de lotgevallen van Afro-Amerikaanse militairen tijdens de bevrijding heeft onderzocht.

Schermafbeelding 2016-03-04 om 14.51.47.png ©2012TEDxMaastricht

Mensen met een interessant plan kunnen ook hun idee delen met het publiek. Zo trok op het Maastrichtse podium Bart Knols alle aandacht met zijn verhaal over de bestrijding van de Malaria-muskiet met behulp van Limburgse kaas. Volg hier de agenda van de Maastrichtse PechaKucha, dan blijf je op de hoogte.


blog overzicht
Gesprek laden