Stadsgoud Finale

20 april 2015 | Jean-Paul Toonen

Op zondag 19 april 2015 staan de Stadsgoud finalisten opgesteld voor hun 7 minuten toelichting. De zaal van De Brandweer in Maastricht is afgeladen vol en de jury kijkt oplettend vanaf de zijlijn toe.

FullSizeRender 2.jpg ©2015 T36 Media

Hoe mooi is het niet om te luisteren naar tien plannen die Maastricht gelukkiger moeten maken? De meeste finalisten hebben geen podiumervaring en verzamelden alle moed om hun idee kort toe te lichten. Maar het publiek staat natuurlijk aan hun zijde. En elk van de tien ideeën krijgt warme sympathie. Het is de taak van de jury om met confronterende vragen te komen, die de haalbaarheid en de waarde van het idee op de proef stellen. En ook de gastvrouw van de dag - Mieneke Bakker - heeft haar eierwekker op scherp gezet en zorgt voor een rechtvaardige verdeling van tijd.

Het plan ‘Frontamoer’ komt als winnaar uit de bus met een bijdrage van € 35.000,-.  Frontvrouw van de CNME Lara Klaassen heeft dan ook al haar passie in de strijd gegooid en legt uit hoe zij denkt de luchtkwaliteit in Maastricht te verbeteren door de aanleg van verticale tuinen in het Sphinx-gebied. Het kan overigens nog ambitieuzer, door de aanleg van een ‘Eiland in de Maas’ gemaakt van plastic afval. Grote drijvende elementen worden geschakeld en vormen aangename verblijfsplekken op het water. Bedenker Dirk Ploos Van Amstel haalt er € 27.500,- mee op.  Een artistieke bijdrage komt van Matthia Tacken en Franz Rothenburg die een artistieke graffiti voor ogen hebben op een stukje verloederde Kennedybrug. Deze schildering zou behalve verfraaiing ook een veiliger gevoel bewerkstelligen.

FullSizeRender.jpg ©2015 T36 Media

Nu is een fraaie graffiti niet echt uniek te noemen maar de Jury heeft er bij de nominatie én de finale toch een kwalitatieve verbijzondering in gezien. Een andere winnaar maakt het nog bonter op het vlak van originaliteit. Lou Prevot zegt een idee te hebben dat op onbegrijpelijke wijze door generaties stadsgenoten is blijven liggen. "We hebben zo ongeveer alle bouwwerken in de stad aangelicht tijdens de avonduren, behalve ons belangrijkste icoon: de St. Servaasbrug." Zijn charme-offensief wordt beloond met € 10.000,- die pas beschikbaar komen als de Gemeente het plan werkelijk uitvoert. Lou krijgt dus behalve de bijdrage ook een belangrijke opdracht mee naar huis.

Een feestelijk idee komt van Het Werkhuis. Esther Janssen neemt een grote vlieger mee het podium op en belooft een groots vlieger-event voor de jeugd. Jurylid Petra Stienen informeert nog even of Esther ook een oplossing heeft als die feestelijke dag windstil uitvalt. Maar ze pareert dat nuchter: "dan moet je rennen met je vlieger." Ze krijgt daarom € 9.500,- mee. En dan is er nog het kleinschalige initiatief van de Suringarschool uit Heer. Het schooltje ligt op een versneden driehoekig perceel en krijgt alle soorten kinderen over de vloer. Uit de Molukse gemeenschap, van expats, van werknemers van het AZM en andere omliggende community's. Marije Koelewijn beschrijft de elementaire speelbehoeften van kinderen en wil het schooltuintje inrichten met zand, water, houtblokken, planten, kruiden, groenten en vele andere inspirerende elementen. Bovendien belooft ze een praktische blauwdruk voor anderen en wil elke stap in het ontwikkelproces delen middels een blog. De jury beloont haar idee met €  13.250,-. 

Mijn felicitaties gaan naar alle 132 inzenders, omdat zij blijk geven van het besef dat het geluk in een stad niet vanzelf ontstaat, of in handen ligt van een stadsbestuur. Het geluk in Maastricht moet komen vanuit de gemeenschap zelf. En deze 132 voorvechters hebben hun initiatief laten zien met een ingezonden idee. Dat is op zichzelf al een heel inspirerende gedachte. Goede ideeën gaan nooit verloren. De aanbeveling is daarom: vergroot je draagvlak en werk het verder uit. We leven in een wereld waarin geloofwaardige aanpakkers hun zin krijgen. Binnen enkele dagen zullen alle toelichtingen van deze finale online staan op het YouTube kanaal waar je ook de finale kunt zien van vorig jaar.


blog overzicht
Gesprek laden