Een vriendelijke ramp

03 augustus 2015 | Jean-Paul Toonen

Hoe krijgen wij als burgers onze creatieve handigheid terug, om te overleven in tijden van tegenspoed? Een milde storing is zo gek nog niet.

Het is de Maastrichtse kunstenaar Rob van Acker die pleit voor de invoering van milde rampen. Omdat we daarmee het besef herwinnen dat schoon drinkwater, elektriciteit of bijvoorbeeld wifi niet vanzelfsprekend zijn. Ook zullen we bij gecontroleerde storingen beseffen dat we veel vindingrijker zijn dan we denken. Door zijn langdurig verblijf in Afrika heeft Rob geleerd dat de Afrikaan een meester is in het verwerken van tegenslag. En juist die vaardigheid is in onze samenleving verdampt. In bovenstaande film van 7 minuten legt hij zijn idee zelf uit.

LaurensBouvrie.png ©2015LaurensBouvrie

In de avond van 6 mei 2015 legde een stroomstoring een deel van Maastricht plat. Zelfs de regionale rampenzender zat plots in het donker. En zoals op de Sint Servaasbrug duidelijk te zien was, gaven de lantaarns aan de Oost-kant van de stad (Wyck) geen enkel licht meer. Maar ook in de woningen hielden PC’s, wekkers, koelkasten en tv’s ermee op. Ondergronds geparkeerde auto’s werden in het aardedonker onbereikbaar. Op Twitter was iedereen ermee bezig. Al vielen veel koffiemachines stil, in kroegen kwamen de kaarsen op tafel. En het vertrouwen in een vlot herstel bleef groot.

BoscaChiminea.png ©2014BoscaChiminea

Elke eerste maandag van de maand loeit braaf de sirene bij wijze van oefening. Maar slechts weinigen hebben notie wat we moeten doen als er écht een nucleaire wolk vanuit Tihange onze stad nadert. Over zulke grote rampen gaat het idee van Rob van Acker niet. De vriendelijke ramp zorgt hooguit voor wat ongemak. Maar prikkelt ook onze creativiteit en verdrijft jongeren van hun spelcomputer en de anderen van de TV. We gaan samen aan een barbecue met fakkels in de tuin. En halen eetwaar uit de vriezer. Of we leggen massaal onze mobiele eens even aan de kant, omdat er een dag geen wifi is. En praten gewoon weer met elkaar, van mens tot mens.


blog overzicht
Gesprek laden