Een sprankje licht

08 april 2015 | Jean-Paul Toonen

Wie ooit op klaarlichte dag in een sloppenwijk is geweest, weet hoe donker het kan zijn in die hutjes zonder vensters. Maar daaraan komt een eind door een simpel idee dat eigenlijk geniaal is.

Het was de Braziliaanse mecanicien Alfredo Moser die het concept heeft bedacht en uitgewerkt. Kort gezegd steek je een gevulde Petfles half door het golfplaten dak. En omdat die fles aan de bovenzijde veel zonlicht vangt, geeft deze kunstmatige waterdruppel dat licht door tot in de woning.

Dat is geniaal, omdat zulke Petflessen overal als afval beschikbaar zijn. En de ingreep in korte tijd kan worden gerealiseerd. Maar eerlijk is eerlijk, zo’n basisidee is niet meteen klaar. Hoe hou je de algen uit die fles? En blijft dat dak wel regendicht, met zo’n fles in een gat geperst? Het is allemaal opgelost in 2011. En inmiddels hebben al miljoenen krotbewoners wereldwijd meer licht.

Natuurlijk heeft zo’n verhaal ook een wrange bijsmaak. Omdat het meteen voelbaar maakt hoe erbarmelijk de leefomstandigheden van de meerderheid van de wereldbevolking eigenlijk zijn. Je hoopt dat zoiets simpels als een plastic fles zo’n gezin even een golfje van geluk kan laten voelen. Maar dat de wereld volledig uit balans is, valt niet te ontkennen.


blog overzicht
Gesprek laden