Een Levend Boek

20 juli 2015 | Jean-Paul Toonen

Elke stad en zelfs dorp heeft er een: een begraafplaats. En dat is vaak onterecht de meest vergeten plek.

CemeteryMaastricht.jpg ©BertKaufman2008

Slechts een enkeling komt op het tegen-intuïtieve idee om eens een kerkhof te bezoeken. Niet om een bekende te gedenken, maar omwille van het bijzondere aan zo'n plek. Want een begraafplaats is eigenlijk als een aldoor groeiend boek over de bevolking van de stad. Daar vind je de bondige vertellingen van generaties, families en hun lotgevallen. En dat alles werd door de jaren heen belichaamd in prachtige graven, zuilen en stenen, in een parkachtige, verstilde ambiance van groen.

EdmondBellefroid.jpg ©2015LéonCretz

Uiteraard zien begraafplaatsen in andere landen er weer heel anders uit. Zoals de Latijns Amerikaanse Kerkhoven, met hun feestelijke versieringen, picknicks en drukke gezelligheid op Allerzielen. En het Parijse Père Lachaise staat bekend om de vele beroemdheden die daar hun laatste rustplaats vonden. 

Het wonderlijke is dat ook Maastricht bekende mensen een graf bood. Zoals het mooie graf op de foto, van de schilder Edmond Bellefroid. En je vindt er ook de graven van de beroemde cellist Joseph Hollman, en van uitvinder Edmond Hustinx, schrijver Alfons Olterdissen, beeldhouwer Charles Vos, historicus Charles Thewissen en vele, vele anderen.

Algemene_Begraafplaats_Tongerseweg;_Cemetery_in_Maastricht_15.JPG ©2015JWikimediaCommons

Lees eens op de website van dat prachtige Maastrichtse kerkhof aan de Tongerseweg. Je vindt er erg markante grafmonumenten. Er staat een schat aan boeiende verhalen en prachtige gedichten. Al moet gezegd dat je ook zonder enige vorm van huiswerk een bezoek kunt brengen aan deze bijzondere plek in Maastricht. Omdat de stilte en de poëtische rust een ongekend effect hebben op elke bezoeker. 

Er zijn natuurlijk ook nog heel wat andere interessante kerkhoven in Maastricht en de directe omgeving. Zoals de naburige Joodse begraafplaats aan de Tongerseweg en het fraaie kerkhof op St.Pieter (boven). Of wie liever de Amerikaanse Militaire begraafplaats in Margraten bezoekt, kan daar lezen over de tragische lotgevallen van onze bevrijders. Met als hoogtepunt de jaarlijkse Memorial Day. Je zou er niet aan denken, maar je moet dus niet te lang wachten met eens naar het kerkhof te gaan.

Feika.jpg ©2012Feika

blog overzicht
Gesprek laden