De Straatbieb

19 maart 2015 | Jean-Paul Toonen

Wereldwijd nemen inwoners het initiatief om hun stad leuker te maken. En een aardig idee daarbij is de Street Library. Een openbare boekenkast waaruit iedereen zomaar een boek kan nemen om er zelf een eigen boek in terug te plaatsen.

Schermafbeelding 2015-03-19 om 16.43.29.png ©2014 John H. Locke

De Openbare Boekenkast kent vele uitvoeringen. In New York heeft een kunstenaar een bestaande overdekte telefooncel uitgebreid met een boekenrek. Dat levert het bovenstaande fraaie beeld op. En zo zie je op onderstaande foto een geïmproviseerde versie uit Berlijn, waar behalve boeken ook gebruikte kleding en speelgoed is ondergebracht. Het beginsel is hetzelfde. Samen delen we onze boeken en houden zo'n openbaar boekenrek interessant.

IMG_5887.JPG ©2015 T36 Media

Ook heel bijzonder is de virtuele straatbieb, waarbij je met je mobiele hele boeken kunt downloaden via een QR code: elke week weer andere boeken. Wat een idee..!

littleman-virtuallibrary.JPG ©2014 Littleman Virtuallibrary

Het verschijnsel waarbij particulieren zelf het straatbeeld verbeteren heet Urban Hacking. En behalve openbare boekenkasten kunnen creatieve geesten daar natuurlijk vanalles bij ontwikkelen.


blog overzicht
Gesprek laden