Creatieve opvang asielzoekers

15 september 2015 | Jean-Paul Toonen

Nu Europa wordt opgeroepen om grote aantallen asielzoekers te huisvesten, is onze creativiteit meer dan ooit nodig om geslaagde oplossingen aan te dragen.

Schermafbeelding 2015-09-15 om 11.53.48.png ©2015LeibnizUniversitätHannover

Duitsland kreeg in één maand tijd 100.000 nieuwe inwoners, die onmiddellijk onderdak moest worden geboden. In onbruik geraakte gebouwen, kerken, voormalige legerbarakken, en sportzalen werden in allerijl omgeturnd tot opvangcentra, waar grote groepen vluchtelingen samen hun toekomst afwachten, met dekens, halal-voedsel en al hetgeen de welvaartseconomie voor hen over heeft. Maar de aanblik van dat beleid stemt toch wel treurig.

© APPhotoJensMeyer.jpg © APPhotoJensMeyer

De Studenten ‘Architectuur’ aan de Universiteit van Hannover gingen aan de slag om meer humane en ook creatieve oplossingen te vinden voor het huisvestingsprobleem. Daarbij werd gedacht aan allerlei rest-ruimten in stedelijke omgevingen. Er liggen bijvoorbeeld honderden schepen en platbodems in de Duitse rivieren, waar vrij eenvoudig woningen op kunnen worden gebouwd. Zodat de nieuwe bewoners nabij de stedelijke agglomeraties een plek kunnen krijgen. Zo ontstond ook het idee om het Nederlands Paviljoen van de Expo 2000 in te zetten, heel eenvoudig omdat het leeg staat.

Schermafbeelding 2015-09-15 om 12.35.45.png ©2015LeibnizUniversitätHannover

In Nederland worden zo’n 40.000 vluchtelingen verwacht dit jaar, die allemaal onder dak zullen moeten. Om de capaciteit te ontwikkelen voor de opvang is ook in Nederland creativiteit nodig. Reinout de Kraker bedacht het slimme idee van Takecarebnb.com. Een soort Airbnb maar dan voor vluchtelingen. 

Een deel van hen zal in Maastricht onderdak moeten vinden. Er was al eerder ruimte is gemaakt voor 600 mensen in de oude gevangenis Overmaze. En er komen nog eens 600 mensen in twee gebouwen aan de François de Veyestraat. Maar misschien dat wat spreiding van de opvang veel beter werkt. Maastricht zou er levendiger en meer multicultureel door worden. Op een organische, natuurlijke manier. Kunnen er geen woonboten aanmeren naast het Landbouwbelang aan de Maasoever? Op de enorme leegstand van zakelijk vastgoed heeft hotelier Paul Rinkens een antwoord met zijn Qbic-hotel units. Daar zou uitgerekend Maastricht misschien iets mee kunnen. Zijn collega Benoit Wesley denkt eerder aan het beschikbaar stellen van 1 kamer per hotel. Ook een idee, dat in elk geval in praktische snelheid voorziet. Maar er moet meer mogelijk zijn. We zullen het spoedig gaan zien in diverse Europese landen. Waar men voor hetzelfde probleem naar een oplossing zoekt.

tumblr_n9aed1Cnyi1r69k7do2_1280.jpg ©2015NicolóBini

blog overzicht
Gesprek laden