Centrum voor Ontmoeting

27 april 2016 | Jean-Paul Toonen

Mensen nemen steeds vaker initiatief tot maatschappelijke oplossingen. En het lijkt alsof de overheid daar nu stilaan beter op weet te reageren. En dit zelf helpt uitlokken.

Schermafbeelding 2016-04-27 om 11.48.09.png ©2015Google

Kijk maar eens mee in de Maastrichtse wijk Biesland. Daar ligt een oud schoolgebouw dat in onbruik raakte. Maar tegenwoordig bruist het er van de activiteit. En je vraagt je af wie daar allemaal actief zijn. De plek heet Athos en er werken vakmensen in hun eigen, zelfstandige kleine onderneming. Maar ook medewerkers in een beschutte job, die onder begeleiding tot geweldige dingen in staat zijn. Er wordt getimmerd en geschilderd op professioneel niveau. De gangen zijn ware showrooms geworden boordevol meubels en andere spullen, die een nieuw leven hebben gekregen.

© Loraine Bodewes.png ©2015LoraineBodewes

In het restaurant is het gezellig druk en de keuken draait op volle toeren om de lunch gereed te maken. Je kunt er kalm op je laptop werken, maar ook afspreken met studenten of collega’s. In een van de zaaltjes start zometeen een vergadering voor bestuurders, waarbij koffie en broodjes worden geserveerd. De daghoreca bruist terwijl in de ateliers vakmensen hun talent beproeven.

Athos is een werk- en buurtcentrum waar alle lagen van de maatschappij elkaar ontmoeten, elke dag. De coördinatie ligt in handen van Anita Bastiaans (foto boven), een energieke en charmante aanpakster van de Stichting Radar. Dat uithangbord van Radar is al lang van de muur gehaald. Anita beseft als geen ander dat burgerparticipatie en instituten als Radar en Gemeente in elkaars verlengde passen. En dat je dat kunt belichamen in een ontmoetingsplek voor alle betrokkenen. Onder een eigen naam, zodat niemand iets hoeft op te eisen, of last heeft van een stigma. Welnu, dat is haar gelukt.

©2015AthosMaastricht.png ©2015AthosMaastricht

Op deze plek speelt het geen rol bij welk instituut je hoort. Je bent er geen patiënt, begeleider, bezoeker, werknemer of ondernemer. Je bent er op de eerste plaats mens, die in voortdurend contact staat met andere mensen. Niemand is er gefocusseerd op elkaars beperkingen, maar juist op de talenten en positieve energie. Dat maakt Athos tot een blauwdruk voor de zorgsamenleving van de toekomst. Een waarin we allemaal verantwoordelijkheid nemen voor elkaar.

©2015AndréWillems.png ©2015AndréWillems

Terwijl de meeste andere Maastrichtse instituten vechten voor hun bestaan door het schrijven van rapporten, toont Athos al doende dat de oplossing eigenlijk heel simpel is. Gewoon aanpakken. Terwijl meubels worden gerestyled, eigen groenten worden verbouwd, mooie boeken worden gedeeld en studenten worden opgevangen, komen buurtbewoners koffie drinken. Precies zoals de maatschappij bedoeld is.


blog overzicht
Gesprek laden