Blokjes voor Hergebruik

04 april 2016 | Jean-Paul Toonen

Ons wekelijks verbruik van plastic zakken is nog altijd hoog. Maar bij voldoende deelnemers kan veel van dit plastic makkelijk en zinvol worden hergebruikt. Met bewustwording als resultaat.

Schermafbeelding 2016-04-04 om 12.53.53.png ©2015WastedLab

Van plastic zakken weten we dat een te groot deel ervan eindigt in zwerfafval. En ook terecht komt in de enorme plastic soep. Een proces dat een vernietigende impact heeft op het zeeleven, maar uiteindelijk ook op de mens. Al zijn er veel landen in de wereld waar plastic zakken goeddeels verboden zijn, Europa kiest hoofdzakelijk voor het invoeren van verplichte kosten per zak.

catharinadebruin.jpg ©2015catharinadebruin

Voor ongeveer 25 cent loop je de winkel uit met een bedrukte plastic tas en begin je ongevraagd aan een reclamecampagne. Per jaar worden alleen al in Nederland zo’n 360 miljoen tasjes verkocht in supermarkten. Bij een gemiddelde marge van 13 cent per stuk loopt de jaarlijkse winst voor de winkelketen op tot € 47 miljoen. De winkels hebben dus weinig belang bij een verbod, want de plastic tas is hun product met de hoogste winstmarge.

Een plastic draagtas is onontbeerlijk als je je stoffen tas vergeten hebt, maar eenmaal thuis aangekomen is het afval. Zo is de functionele levensloop maar 15 minuten, en de fysieke levensloop bijna eeuwig. Een vreemde verhouding.

Schermafbeelding 2016-04-04 om 13.13.18.png ©2015WastedLab

De initiatiefnemers van ‘Wasted’ willen daar een oplossing voor bieden. Zij hebben een simpel product en systeem bedacht en vragen iedereen uit de omgeving de plastic zakken in te leveren. Met al dat plastic produceren ze in een simpel 'lab' plastic blokjes, die voor allerlei doelen kunnen worden ingezet. Dat klinkt vaag en weinig economisch, maar tegelijk is het heel concreet. Met zo’n 600 omwonenden heeft men 6.000 kilo plastic verzameld. En daar maakt Wasted zo’n 3.000 plastic blokken van.

Schermafbeelding 2016-04-04 om 13.10.53.png ©2015WastedLab

Met die blokken van 10 bij 10 cm. wordt de creativiteit geprikkeld, door er allerlei toepassingen voor te bedenken. Van podium-element tot bouwsteen. Van speelgoed tot lesmateriaal. De plastic blokken zijn echter maar een deel van het eindproduct. Het gaat vooral ook om instructieve workshops die door groepen uit de buurt kunnen worden bijgewoond. Alle stappen uit het proces stelt Wasted beschikbaar voor reproductie in andere steden in de wereld. Daarvan zou Maastricht er ook een kunnen zijn.


blog overzicht
Gesprek laden