Besticker je Brievenbus

24 juli 2015 | Jean-Paul Toonen

Goeie ideeën zijn meestal oersimpel. Zoals het lenen van de fietsenpomp. Maar zo'n minimaal idee kan enorme gevolgen hebben.

geertspekken.jpeg ©2014GeertSpekken

Het begon heel eenvoudig met een stickertje op de brievenbus. Daarop stond de afbeelding van een fietsenpomp. Zodat fietsers meteen konden zien bij welk huis ze konden aanbellen, in het geval van een lege band. Een initiatief dat in Zwitserland ontstond en daarom Pumpipumpe – fietsenpomp – werd gedoopt. Maar natuurlijk kun je dat uitlenen via de brievenbus met veel meer huisraad.

frankhasimoto.jpeg ©2014FrankHasimoto

Daar is de stichting Pumpipumpe eens voor gaan zitten. En kwam tot veel meer huishoudelijke spullen, zoals een trapladder, feestverlichting, boormachine, bakvormen, speelgoed, beamer en zelfs wifi. Allemaal dingen die je makkelijk kunt uitlenen zodat je je buren of wijkgenoten een aardige dienst bewijst. En de spullen die je te bieden hebt, maak je duidelijk door die lichtblauwe stickers met de juiste icoontjes op je brievenbus te plakken.

Schermafbeelding 2015-07-23 om 19.26.29.png ©2015Pumpipumpe

Uiteraard is er inmiddels ook een app die voorziet in het (uit)lenen van spullen. Het in Nederland bedachte Peerby is erg succesvol. Zoals honderdduizend mensen hebben de app in gebruik en ongeveer 85% van de aanvragen wordt binnen een half uur ingelost. Dat waren sinds de oprichting twee jaar geleden zo’n miljoen transacties.

Als Peerby doorgroeit naar veel gebruikers en daarna ook in de VS aanhang vindt, zou er geleidelijk iets kunnen verschuiven in onze perceptie op “bezit”. Want "toegang tot spullen" is vaak handiger dan ze ook nog in beheer (bezit) hebben. Je zou zelfs kunnen verzinnen dat in de toekomst de fabrikant eigenaar blijft van al die spullen die door iedereen worden gebruikt. Enfin, laten we eerst eens beginnen met een sticker op onze brievenbus...  


blog overzicht
Gesprek laden