30 dagen methode

07 november 2015 | Jean-Paul Toonen

Als je een gewoonte wilt veranderen, lukt dat indien je het 30 dagen volhoudt. Deze wijsheid geldt voor persoonlijke discipline, maar waarschijnlijk ook voor de gewoonten van een hele wijk of stad.

De Amerikaan Matt Cutts geeft in zijn speech uit 2011 een sterk stuk gereedschap weg aan elke toehoorder. Zijn claim: "als je een gewoonte wilt veranderen, lukt je dat op voorwaarde dat je het 30 dagen volhoudt."

Dertig dagen is een goede lengte van tijd die je nodig hebt om ergens aan gewend te raken, en een nieuwe gewoonte in te passen in je leven. Denk daarbij aan regelmatig sporten, vroeger opstaan, tuinieren, je eigen brood bakken of met de fiets naar het werk gaan. Is het toeval dat de katholieke "vastentijd" 40 dagen duurt? Het zijn de moeilijkste dagen om te overbruggen. Maar als dat lukt...

Schermafbeelding 2015-11-07 om 20.23.13.png ©2013ecomobilityfestival

In de Koreaanse stad Suwon werd in 2013 een mobiliteits-festival georganiseerd, waarbij lokaal autoverkeer één maand lang uit de wijk werd geweerd. Dat vergt grote gewoonte-veranderingen van de bewoners. Deze protesteerden aanvankelijk ook, maar men kwam hen tegemoet met nieuwe parkings, gratis fietsen, segways en openbaar vervoer. Een maand lang was het autoverkeer uit de drukke straten verdreven. In die maand maakte journaliste Anna Valmero een verslag van deze tijdelijke verandering. Maar ze kreeg ook de kans om twee jaar later nog eens terug te gaan naar Suwon.

Schermafbeelding 2015-11-07 om 20.22.23.png ©2013ecomobilityfestival

Daar bleek dat na de autoloze festival-maand het beeld van de bewoners op hun leefbaarheid was veranderd. En dat nog steeds - twee jaar later - het autoverkeer drastisch minder intensief was dan vóór die ene maand. Dat was de keuze van de bewoners zelf, die de verandering hadden aangegrepen hun wijk in gezamenlijkheid blijvend te verbeteren.

Schermafbeelding 2015-11-07 om 21.47.04.png ©2015momusmaastricht

Nederland neemt haar winkelend en fietsend publiek best al redelijk in bescherming tegen het autoverkeer. En ook in de Maastrichtse wijken valt het wel mee met de verkeersdrukte.

Maar er zijn natuurlijk andere goede gewoonten te promoten in een maand tijd. 

  • Wat zou er gebeuren als we een maand lang alle openbaar vervoer in Maastricht gratis zouden aanbieden?
  • Wat zou het effect zijn als iedereen een maand lang gratis mineraalwater kan bestellen in alle kroegen van Maastricht? Vermindert dat de alcohol consumptie? En hoe ontwikkelt zich dat na die maand?
  • En wat als we biologische spruitjes gratis meegeven in de supermarkt? Krijgen we zo onze jeugd aan de seizoensgroenten? 

Wie kansrijke ideeën heeft om Maastricht in een maand tijd gedisciplineerd te veranderen, mag reageren. 


blog overzicht
Gesprek laden