Hoe maak je kans bij Stadsgoud 2017..?

01 februari 2017 | Redactie

Is het gekriebel al begonnen, met het oog op de inschrijving voor Stadsgoud? Hoe gaan wij dit jaar ons 'groene' plan indienen bij het Elisabeth Strouven Fonds? Vandaag volgen wat praktische tips. Zonder succes-garantie, maar alle beetjes helpen.

Lees verder

Stadsgoud 2017 gaat voor Natuur

06 december 2016 | Jean-Paul Toonen

Het thema voor de editie Stadsgoud 2017 wordt "Natuur". Dat is een thema dat op verschillende manieren kan worden uitgelegd. En misschien schuilt daarin wel de leukste uitdaging, om met jouw idee mee te doen aan Stadsgoud.

Lees verder

Inspirerende Street-Art

07 mei 2016 | Jean-Paul Toonen

Lees verder

Centrum voor Ontmoeting

27 april 2016 | Jean-Paul Toonen

Mensen nemen steeds vaker initiatief tot maatschappelijke oplossingen. En het lijkt alsof de overheid daar nu stilaan beter op weet te reageren. En dit zelf helpt uitlokken.

Lees verder

Blokjes voor Hergebruik

04 april 2016 | Jean-Paul Toonen

Ons wekelijks verbruik van plastic zakken is nog altijd hoog. Maar bij voldoende deelnemers kan veel van dit plastic makkelijk en zinvol worden hergebruikt. Met bewustwording als resultaat.

Lees verder

Van Groot naar Klein

15 maart 2016 | Jean-Paul Toonen

We hebben lang gedacht dat al het goede wat onze stad kan overkomen, van bovenaf komt. Bijvoorbeeld door een verbluffend goed bestuurder, een nieuw bedrijf of een grote pot met geld. Maar langzaam beseffen we, dat een betere leefbaarheid vooral ontstaat bij de burgers zelf.

Lees verder

Goeie ideeën delen

04 maart 2016

De Stadsgoud competitie blijkt een prima platform voor het delen van nieuwe ideeën voor de stad. Maar voor mensen die meer ideeën willen zien, is er ook vier keer per jaar een PechaKucha podium.

Lees verder

Samen de stad besturen

29 februari 2016 | Jean-Paul Toonen

In Maastricht heeft men zojuist het Burgerpanel opgericht. Negen burgers die kritische noten vertalen in aanbevelingen voor het stadsbestuur. In sommige steden organiseert men dat nog wat radicaler.

Lees verder

Levensreddend enthousiasme

19 februari 2016 | Jean-Paul Toonen

Wekelijks vallen er zo’n 300 Nederlanders dood neer. Dat kun je wat betreft het aantal slachtoffers vergelijken met het neerstorten van een Boeing. Elke week opnieuw.

Lees verder

Openbare Samenscholing

14 februari 2016 | Jean-Paul Toonen

Speakers' Corners, die vind je maar op een paar plekken in de wereld. Toch is het door de geschiedenis van de mensheid heen een tijdloos verschijnsel dat de vrijheid van meningsuiting onderstreept.

Lees verder

Spectaculair uitvliegen

28 januari 2016 | Jean-Paul Toonen

Wat een prachtige kunst om je ontwerp gebouwd van stokjes, papier of stof aan een draad zo lang mogelijk in de wind te laten vliegen. Vliegeren kan erg spannend zijn en creatief bovendien.

Lees verder

Deel je Huis

10 januari 2016 | Jean-Paul Toonen

Het is een heel eenvoudig en bestaand idee voor eenzame senioren. Deel je huis met een student, die de stilte wat doorbreekt en je leven een beetje makkelijker maakt.

Lees verder

Samen Slimmer

04 januari 2016 | Jean-Paul Toonen

Door online krachten te bundelen kan onze gezondheid behoorlijk worden verbeterd. En tegelijkertijd helpen we de geneeskunde in het geheel. Kan dat ook met de gezondheid van onze buurt?

Lees verder

Sociaal Tuinieren

14 december 2015 | Jean-Paul Toonen

In allerlei steden wint het zelf-tuinieren terrein. En het motief is lang niet altijd ingegeven door de behoefte aan verse, smaakvolle groenten en kruiden.

Lees verder

De Fietsbank

03 december 2015 | Jean-Paul Toonen

Een lokaal vrijwilligers-initiatief dat opvallend in de belangstelling komt, is de Fietsbank Maastricht. Ad Redmeijer startte dit project om mensen met een laag inkomen te helpen aan een veilige gebruikte fiets.

Lees verder

Lantaarn met wifi

15 november 2015 | Jean-Paul Toonen

Alle apparaten krijgen op een dag verbinding met het internet. Maar veel eerder dan dat zal de mobiele telefoon een exponentiële behoefte krijgen aan snellere verbindingen.

Lees verder

30 dagen methode

07 november 2015 | Jean-Paul Toonen

Als je een gewoonte wilt veranderen, lukt dat indien je het 30 dagen volhoudt. Deze wijsheid geldt voor persoonlijke discipline, maar waarschijnlijk ook voor de gewoonten van een hele wijk of stad.

Lees verder

Geniale tegenactie

25 oktober 2015 | Jean-Paul Toonen

In het dorpje Wunsiedel in de Duitse deelstaat Beieren hebben ze een hilarische oplossing bedacht tegen de ongewenste komst van Neonazi’s.

Lees verder

Schilderen op grootstedelijke schaal.

27 september 2015 | Jean-Paul Toonen

Kunstenaarsduo Christo pakte 25 jaar geleden nog hele bruggen en gebouwen in met textiel. Maar een kunstenaar kan natuurlijk ook gewoon schilderen: op voetbalveld formaat.

Lees verder

Creatieve opvang asielzoekers

15 september 2015 | Jean-Paul Toonen

Nu Europa wordt opgeroepen om grote aantallen asielzoekers te huisvesten, is onze creativiteit meer dan ooit nodig om geslaagde oplossingen aan te dragen.

Lees verder

Kinderstem Navigeert

02 september 2015 | Jean-Paul Toonen

Hoe kun je automobilisten langzamer laten rijden bij het naderen van een school of speelplaats? In Zweden hebben ze er iets geniaals op gevonden.

Lees verder

Wie ontwerpt de stad?

27 augustus 2015 | Jean-Paul Toonen

Een belangrijk deel van de vernieuwing in steden moet komen van architecten. Zij zijn de vormgevers van onze leefomgeving en bestuderen hoe ons gedrag en onze behoeften zich ontwikkelen.

Lees verder

Uitnodigende Fiets

11 augustus 2015 | Jean-Paul Toonen

Hij valt wel op, zo'n knalgele bagagedrager op je fiets. Maar dat moet ook, want het is uitnodiging voor iedereen die wel een lift kan gebruiken.

Lees verder

Een vriendelijke ramp

03 augustus 2015 | Jean-Paul Toonen

Hoe krijgen wij als burgers onze creatieve handigheid terug, om te overleven in tijden van tegenspoed? Een milde storing is zo gek nog niet.

Lees verder

Besticker je Brievenbus

24 juli 2015 | Jean-Paul Toonen

Goeie ideeën zijn meestal oersimpel. Zoals het lenen van de fietsenpomp. Maar zo'n minimaal idee kan enorme gevolgen hebben.

Lees verder

Een Levend Boek

20 juli 2015 | Jean-Paul Toonen

Elke stad en zelfs dorp heeft er een: een begraafplaats. En dat is vaak onterecht de meest vergeten plek.

Lees verder

Beproefde Stads-Ideeën

08 juli 2015 | Jean-Paul Toonen

Als de meest innovatieve steden in de wereld hun nieuwe en goede ideeën nu eens zouden delen? Welnu, dat gebeurt.

Lees verder

Zinloze schoonheid

23 juni 2015 | Jean-Paul Toonen

Kunst is vaak bedoeld om ons op nieuwe gedachten te brengen. En ogenschijnlijke zinloosheid kan daarbij grote schoonheid onthullen.

Lees verder

Print een nieuw icoon.

15 juni 2015 | Jean-Paul Toonen

De hoofdstad is ons opnieuw voor. Daar komt de eerste 3D-geprinte brug in metaal. Een gedurfd experiment dat het stadsbestuur ondersteunt.

Lees verder

Ideeën-kracht

07 juni 2015 | Jean-Paul Toonen

Onze generatie kan haar ideeën sneller dan ooit over de wereld verspreiden. Dat maakt ons zeer adaptief als soort. Public speaker Jason Silva stelt ons de vraag voor welke ideeën we dan zullen kiezen.

Lees verder

TringTring

25 mei 2015 | Jean-Paul Toonen

In Amsterdam gaan ze het proberen. Een nieuwe app die via crowdsourcing een collectieve bezorgdienst op gang brengt. Alléén met fietsers.

Lees verder

Tijdelijke Lippenstift

12 mei 2015 | Jean-Paul Toonen

In Arnhem schreef een groep creatieve ondernemers een prijsvraag uit onder de naam: “lippenstift voor de stad.” Geen blijvende facelift dus, maar een tijdelijke verbetering van een minder fraai stukje stad.

Lees verder

Een groene brug

03 mei 2015 | Jean-Paul Toonen

Maastricht is een stad van bruggen. En vooral op de St. Servaasbrug is iedereen erg trots. Maar hoe zou je nu ook op de zuidelijk gelegen Kennedybrug trots kunnen zijn?

Lees verder

Stadsgoud Finale

20 april 2015 | Jean-Paul Toonen

Op zondag 19 april 2015 staan de Stadsgoud finalisten opgesteld voor hun 7 minuten toelichting. De zaal van De Brandweer in Maastricht is afgeladen vol en de jury kijkt oplettend vanaf de zijlijn toe.

Lees verder

Een sprankje licht

08 april 2015 | Jean-Paul Toonen

Wie ooit op klaarlichte dag in een sloppenwijk is geweest, weet hoe donker het kan zijn in die hutjes zonder vensters. Maar daaraan komt een eind door een simpel idee dat eigenlijk geniaal is.

Lees verder

De Straatbieb

19 maart 2015 | Jean-Paul Toonen

Wereldwijd nemen inwoners het initiatief om hun stad leuker te maken. En een aardig idee daarbij is de Street Library. Een openbare boekenkast waaruit iedereen zomaar een boek kan nemen om er zelf een eigen boek in terug te plaatsen.

Lees verder

In My Lifetime I Hope...

05 maart 2015 | Jean-Paul Toonen

In de Maastrichter Brugstraat stond een groot schoolbord, compleet met krijtjes in alle kleuren. Passanten konden in volledige vrijheid een voorgedrukte tekst afmaken: "In my lifetime I hope..."

Lees verder

Ludiek Initiatief

03 februari 2015 | Redactie

In de stad New York gaf een lekkende pijp onder het Hell Gate viaduct al meer dan twintig jaar overlast voor voetgangers. Door een ludieke actie van twee particulieren werd het probleem perfect opgelost.

Lees verder

Interview met Jezelf

29 januari 2015 | Redactie

Je zou het soms wel eens willen, met je 20 jaar oudere 'zelf' in gesprek gaan. Om keuzes die je nu maakt te kunnen toetsen aan de tijd van straks. Maar wat gebeurt er als je het gewoon eens aangaat, dat gesprek met jezelf?

Lees verder

Bezinning Onderweg

26 januari 2015 | Redactie

Initiatieven om onze leefomgeving meer bezinnende inhoud te geven of juist wat meer vrolijkheid, zie je op steeds meer plaatsen in de wereld. Ook in Maastricht. Soms gecoördineerde acties in samenspraak met het beheer, soms juist autonoom.

Lees verder

Samen Luisteren

26 januari 2015 | Redactie

Een behoorlijk deel van ons leven besteden we aan werk. En de sfeer waarin we werken is niet voor iedereen inspirerend. Vooral de mensen met repeterend handwerk zoeken afleiding bij de DJ's van Radio 3. Of werken met een headset en hun persoonlijke muziek.

Lees verder

Outside the box

20 januari 2015 | Jean-Paul Toonen

Outside the box is een uitdrukking die wordt gebruikt voor vernieuwend, creatief denken. Zoals het zoeken van oplossingen langs nieuwe, ongebaande paden. Omdat het probleem is gezien vanuit een nieuw perspectief.

Lees verder